Korcolt fémlemez fedésű tetőkre

Biztonsági tetőjárda és lépcső rendszerek fémlemez fedéshez:

Korcra szerelhető állítható tartószerkezet

korcolt

A./ Korcolt összetétel lemezfedésben
B./ Korcra szerelhető tartókonzol
C./ Járórács 250/35mm széles és 400-tól-
2000mm hosszban
D./ Járórács rögzítő kapupánt csavarok
(alátéttel és anyával)
E./ Furatok a folytonosításhoz

korcolt2

korcolt3

1./ Korcra szerelhető alaplap pár
az alsó konzol elemmel
2./ Korc közötti távtartó feszítőék
3./ Alaplapokat rögzítő csavarok
4./ Állítható tartóbak 10° - 55° recézett
ovális pozicionáló furattal
5./ Hajlásszög rögzítő pozicionáló csavarok
6./ Gumitalp

Tetőjárda és tetőlépcső szerelése fémlemez fedéshez:

A tartószerkezet beépítésénél a rögzítés módja alapján a biztonsági tetőjárdák és lépcsők az MSZ EN 516:2006 szabványban foglaltak figyelembevételével lettek kialakítva.

A biztonság érdekében szükséges, más tetőhéjazatokhoz (cserép vagy palafedés) előírt tetőlécek közé építendő, szerelő lécet, maga a - tető teherhordó szerkezetén lévő – (az MSZ 1730-2:1988 előírtaknak megfelelő minőségű) deszkázott fogadóaljzat biztosítja és a szilárd összeépítés indirekt módon a közvetlenül a deszkázatra rögzített fedéselemek korcaira szerelve oldható meg!
Ezzel a vízzáróság megtartás és a hosszirányú hőmozgás biztosítás követelmény is kielégített.

A felső konzol elem - állítható tartóbak (4)- függőleges sík felületén kialakított és a vele szembe fordított alsó konzol elemen (1) 90° -kal elforgatott összefúrt ovális furatok biztosítják egymáshoz képest az azonos síkban történő elfordíthatóságot, és azzal a tetőhajlásszögnek megfelelő 10° – 45° közötti beállíthatóságot. A 45° feletti hajlásszögnél közvetlen a fedéselemre történő rögzítés már nem biztonságos!

A felső konzol elemen az ovális furat hossztengelyére, átfedéssel megmunkált csúcsra forgatott négyszög alakzatok által kialakított fogazat biztosítja a beállított konzol elemek és az azt pozicionáló kapupánt csavart a csavarfej alatti négyszög kialakítással az elfordulás ellen.

A járóosztály elemek (D) 400-600-800-1000-2000mm hosszokban gyártva kerülnek értékesítésre

Az állandó méretű korctávolság miatt (580 – 600mm) a tetőlépcsőnek csak a 800mm hosszméret beépítése lehetséges lépcsőnként két konzol beépítése szükséges.

A tetőjárda kialakításánál az 1000 – 2000mm és az előzőekben leírt hosszelemek megfogására, alátámasztására a korctengely távolságnak megfelelően maximum 600mm távolságban minden korcra kell rögzíteni tartókonzolt, a fedéselemekre átadandó statikailag megoszló terhelés optimalizálása céljából.

A járó osztály elemek folytonosítása a külön megvásárolható összeszerelő szett segítségével történik.

A tetőhéjazatra épített alsó (konzol) alaplap pár elemeire felszerelt gumipapucsok (6) biztosítják a letalpalásnál a sérülésmentes, rugalmas rögzítést, eltartva a fedés felületétől az alaplapokat, megakadályozva a pangó víz kialakulását, melynek különösen titáncink lemez fedés esetén van jelentősége!

Előnyük, hogy anyagminőségtől függetlenül valamennyi korcolt fémlemezfedéshez alkalmazható és könnyen szerelhető.

A szerelés menete:

1. A tetőre előre megtervezett biztonsági tetőjárdák-és lépcsők szereléséhez a fémlemezfedésnél a fedéselemekre történő teherátadás (átlagos hóteher-és karbantartási igény) esetén a kiforgató nyomaték megelőzésére a járórács alatt a lemezsávok lecsúszását megakadályozó rögzítését a szükséges mértékben sűríteni kell (sűrűbb állóférc-elrendezés, esetleg fércléc folyamatos alkalmazása)!

2. Nagyobb teher vagy más műszaki karbantartási szempontok miatt a tető biztonsági-és kiegészítő szerelvényeit már nem a fedéselemekre, hanem a fedés aljzatra vagy a tető tartószerkezetére kell közvetlenül levezetni, ill. rögzíteni!

A kompletten (gyárilag) összeállított tartókonzolok (B) elhelyezése és beállítása:

1. Alsó konzol elem (1):
- a két alaplapból álló konzol közvetlen a korcra (A) szerelhető és az alaplapok oldalról három darab M10 méretű (3) inox csavarkötéssel egymáshoz és a korchoz rögzíteni.
- a korcot oldalról közrefogó alaplapokat úgy kell beállítani, összeilleszteni, hogy az alaplapon kialakított feszítőék (2), mindig a korcmagasság (25mm) fölé essen!
Erre azért kell ügyelni, mert a kötőelemek meghúzásával így feszíti rá magát az összeszerelt
tartószerkezet a korcra.

2. Felső konzol elem (állítható tartóbak) (4):
- a már beállított alsó konzol elemhez a tetőhajlásszöget figyelembe véve a felső konzol elemet vízszintbe kell állítani
- az optimális vízszintbe állítást az összefúrt ovális furatokon keresztül a pozicionáló kapupánt csavarokkal (5) és önzáró anyákkal rögzíteni kell.

3. Csúszásmentes tetőjárda elemek (C) elhelyezése és rögzítése a járófelület furatain keresztül (E) a beépített konzolokra a szerelési egységcsomagban található kötőelemekkel (konzolonként két kapupánt csavar, anya és alátét) (D) lehetséges.

A tetőjárda elemei tetszőlegesen folytonosíthatóak a kívánt szakaszhosszok kialakításánál.

4. Tetőjárda elemek folytonosítása oldalanként két laposvas elem – az összeillesztett járdák alsó visszahajtásába történő – beépítésével a négyszög alakú furatában (E) csavarkötés rögzítéssel oldható meg az alsó ábrák alapján.

5. A tetőjárdát és tetőlépcsőt kísérő ajánlott biztonsági védőkorlát felszerelését a külön beépítési útmutató alapján kell elvégezni!

Free Joomla! templates by Engine Templates